Om Projekt Edison

Projekt Edison er en landsdækkende opfinderkonkurrence og et undervisningsforløb for elever i 6. og 7. klasse. Lærere og elever vil blive guidet gennem en lærerig proces, hvor eleverne skal bruge deres kompetencer indenfor entreprenørskab, innovation og teknologi til at skabe nye løsninger på virkelige problemer.

Projekt Edison

I Projekt Edison stifter eleverne bekendtskab med koncept- og produktudvikling i både teori og praksis. Målet er, at hver gruppe af elever fremstiller et produkt, som de senere skal præsentere ved et større event.

Formålet med Projekt Edison er at give elever mulighed for at deltage i en innovativ læringsproces tidligt i deres skoleforløb og muligvis vække en interesse for entreprenørskab og iværksætteri. Undervisningen foregår tværfagligt, og eleverne får mulighed for at arbejde selvstændigt og at udfolde sig kreativt.

Elever, der deltager i Projekt Edison, skal arbejde under et bredt nationalt tema fastsat af Fonden for Entreprenørskab i samarbejde med en arbejdsgruppe fra de deltagende kommuner og en ekstern partner.

I løbet af efteråret skal eleverne arbejde med produktudvikling, præsentationsteknik, visualisering og markedspotentiale som forberedelse til lokalfinalerne og til landsfinalen i november, hvor de skal fremvise deres endelige produkt for forældre, undervisere og dommere, der vil stille uddybende spørgsmål, komme med feedback og kåre vindere med afsæt i relevante faglige kriterier.

Projekt Edison forløbet kan inddeles i fire trin, som du kan læse om nedenfor.

Lærercamp er en introduktion til Projekt Edison og er for lærere, skolepædagoger og undervisere.

Campen er tænkt som hjælp, inspiration og en kickstart af Projekt Edison og til entreprenørskabsundervisning. Det er didaktisk og pædagogisk vejledning i, hvordan man kan undervise i et entreprenørskabforløb som Projekt Edison. Derudover vil der være mulighed for at afprøve nogle af de øvelser og procesværktøjer, som eleverne skal igennem.

Der vil også være en introduktion til det undervisningsmateriale, som bliver udviklet til hvert års Projekt Edison-forløb.

I år har vi to online lærercamps, som du kan læse mere om og tilmelde dig herunder:

Online lærercamp 11. august 2023

Online lærercamp 30. august 2023

 

Har du brug for mere information eller vil høre om en dato for en lærercamp i nærheden af dig, så kan du kontakte programleder Henrik Thise på henrik@ffefonden.dk.

Det er op til den enkelte lærer og skole, hvor mange timer man ønsker at bruge på processen i Projekt Edison.

Forløbet kan afvikles som en sammenhængende temauge eller som et forløb i udvalgte fag. Begge metoder kan give eleverne en rigtig god oplevelse og erfaring med entreprenørskabsundervisning.

Fonden for Entreprenørskab, der står bag Projekt Edison, har mange års erfaring i planlægning og afvikling af entreprenørskabsforløb. Har du spørgsmål, eller ønsker du råd og sparring, er du altid velkommen til at kontakte os.

Skriv til Henrik Thise, programleder for Projekt Edison, på henrik@ffefonden.dk.

En lokal finale er en lokal messe, som kan afholdes hjemme på skolen eller et sted i jeres kommune, hvor flere klasser kan mødes.

Formålet med lokalfinalerne er at give eleverne mulighed for at fremlægge og pitche deres innovative og nytænkende ideer samt at få bedømmelser, gode råd og vejledning fra dommere. Det er desuden ved lokalfinalerne, at finalisterne til den nationale finale findes og kåres.

Lokalfinalerne afvikles typisk i kommunen, og i perioden slut september til start november.

Har I spørgsmål til afvikling af en lokalfinale eller andet, må I endelig kontakte Henrik Thise, programleder for Projekt Edison, på henrik@ffefonden.dk. 

Den nationale finale i Projekt Edison afholdes i forbindelse med Danish Entrepreneurship Festival.

Til den nationale finale mødes de allerbedste hold, der alle er gået videre fra lokalfinalen i deres kommune. 

Her præsenterer eleverne deres idé for dommere, der stiller uddybende spørgsmål, kommer med feedback og kårer vindere med afsæt i relevante faglige kriterier.

I 2023 vil den nationale finale i Projekt Edison blive afholdt i forbindelse med Danish Entrepreneurship Festival, der i år forløber over to dage.

Den 16. november 2023 vil finalen for Projekt Edison-holdene i øst blive afholdt i Øksnehallen i København.

Den 29. november 2023 vil finalen for Projekt Edison-holdene i vest blive afholdt i Messe C i Fredericia. Ved finalen i vest deltager de fem bedste hold fra finalen i øst, og her skal de skal pitche mod de fem bedste hold fra vest, og så bliver den samlede vinder af Projekt Edison 2023 kåret.

Læs mere om Danish Entrepreneurship Festival

 

 

Se, hvordan det er at være med i Projekt Edison

Se video om Projekt Edison

 

 

Projekt Edison er en del af Fonden for Entreprenørskab

Fonden for Entreprenørskab hjælper skoler og uddannelser med at fremme entreprenante og innovative evner hos elever og studerende. Målet er, at entreprenørskab skal være en naturlig del af undervisningen på alle uddannelsesniveauer i Danmark.

Helt konkret arbejder Fonden for at sikre, at alle elever og studerende færdiggør skole og uddannelse med evner til at tænke nyt, se muligheder og omsætte ideer til værdi som både talentfulde iværksættere og værdifulde medarbejdere til gavn for Danmark. Vi kalder det entreprenant dannelse.

Fonden for Entreprenørskab er desuden det centrale nationale videncenter og omdrejningspunkt for udvikling af entreprenørskab i undervisningen på alle uddannelsesniveauer i Danmark.

Besøg Fonden for Entreprenørskab

 

 

Bliv inspireret af tidligere vindere

Hvert år deltager ca. 13.000 elever i Projekt Edison, hvor de igennem et spændende undervisningsforløb udvikler idéer og koncepter. Nu kan du møde de seneste års vindere og blive inspireret af deres idéer.

Mød vinderne her