Spørg Eddie om grøn omstilling

Velkommen til Spørg Eddie! Her finder I svar på mange af jeres spørgsmål om årets tema Din og min by i bevægelse.

Eddie sidder klar til at hjælpe jer med forklaringer på begreber og svar på spørgsmål inden for de tre fokusområder:

Grøn omstilling

Grøn omstilling betyder, at vi ændrer vores måde at leve og arbejde på for at passe bedre på miljøet. Det indebærer at bruge færre ressourcer, reducere affald og forurening, og finde nye måder at producere energi på, som ikke skader planeten.

Grøn omstilling er vigtig, fordi den hjælper med at beskytte vores planet mod skadelige effekter som klimaforandringer og forurening. Det sikrer, at vi kan bevare naturen og dens ressourcer for fremtidige generationer, så vi alle kan have en sund og bæredygtig fremtid.

Vi kan fx. spare energi i hjemmet ved at slukke lys og elektroniske apparater, når vi ikke bruger dem. Vi kan også bruge energibesparende pærer, isolere vores huse bedre og vælge energieffektive apparater. Disse handlinger hjælper med at reducere vores energiforbrug og sparer os samtidig penge.

Vedvarende energi kommer fra kilder, der ikke løber tør. Det er kilder som sol, vind og vandkraft. Disse energikilder er uendelige og forurener meget mindre end fossile brændstoffer som kul, olie og naturgas.

CO2-udledningen refererer til frigivelsen af drivhusgassen kuldioxid, i atmosfæren. Dette sker hovedsageligt fra afbrænding af fossile brændstoffer som kul, olie og naturgas. Høje niveauer af CO2 bidrager til global opvarmning og klimaforandringer.

Vi kan reducere mængden af affald ved at genbruge vores ting i stedet for at smide dem ud og købe nyt. Vi kan fx bruge genanvendelige poser og beholdere. Vi kan også undgå madspild og kompostere organisk affald som madaffald. Vi kan også købe færre engangsprodukter og vælge varer med mindre emballage. Disse handlinger mindsker mængden af affald.

Kompostering er en proces, hvor organisk affald som madaffald og haveaffald nedbrydes af mikroorganismer og bliver til næringsrig jord. Denne jord kan bruges til at forbedre haven og landbrugsjord, hvilket reducerer behovet for kunstgødning og mindsker affaldsmængden.

Vi kan reducere madspild ved at planlægge vores måltider, opbevare mad korrekt, bruge rester og kun købe det vi har brug for. Der findes allerede løsninger, der skal hjælpe os forbrugere til at minimere madspild, men der er brug for at udvikle endnu flere, så vi kan nedbringe mængden af mad, der havner i skraldespanden.

Bæredygtig mode indebærer tøjproduktion, der tager hensyn til miljøet, reducerer spild og forurening, anvender bæredygtige materialer og sikrer gode arbejdsforhold. Forbrugernes valg har stor betydning for modeindustrien, og det er derfor vigtigt at vælge bæredygtigt for at støtte en mere ansvarlig modeproduktion. Et godt valg er at købe tøj af høj kvalitet, genbruge, og undgå fast fashion, som er kendetegnet ved hurtig produktion af store mængder tøj til lave priser. Fast fashion skader ofte miljøet og kan føre til dårlige arbejdsforhold, da det fokuserer på lavprisproduktion uden hensyn til bæredygtighed og etik.

Vi kan genbruge tøj ved at donere det til velgørenhedsorganisationer, sælge det i genbrugsbutikker eller online. Vi kan også bytte tøj med venner og familie. Derudover kan vi reparere og opgradere gammelt tøj for at forlænge dets levetid. Kreative projekter som at lave gamle t-shirts om til klude eller sy nyt tøj af gamle tekstiler er også gode måder at genbruge tøj på.

Vi kan reducere brugen af plastik ved at styrke den cirkulære tankegang og vælge genanvendelige poser og flasker, undgå engangsprodukter, og vælge produkter med minimal emballage.

Genanvendelse er en proces, hvor man omdanner affaldsmaterialer, som fx plastik, papir og glas, til nye produkter. Genanvendelsen reducerer behovet for at udvinde nye råmaterialer og sparer derved energi. Det mindsker miljøbelastningen og hjælper med at bevare vores naturlige ressourcer.

Affaldssortering hjælper med at sikre, at materialer som fx plastik, metal, glas og papir bliver genanvendt i stedet for at ende på forbrændingen, hvilket sparer på anvendelsen af vores råstoffer og mindsker forurering og udledning af CO2.

Solenergi er energi fra solen, som kan omdannes til elektricitet ved hjælp af solceller eller solpaneler. Solpaneler opsamler solens stråler og omdanner dem til elektricitet, som vi kan bruge i vores hjem og virksomheder. Solenergi er en vedvarende energikilde, der forurener langt mindre end fossile brændstoffer.

En vindmølle bruger vindens kraft til at dreje sine store vinger. Når vingerne drejer, driver de en generator, som producerer elektricitet. Elektriciteten kan sendes ud til huse og virksomheder og bruges til at dække vores energibehov. Vindenergi er en vedvarende energikilde, der forurener langt mindre end fossile brændstoffer.

Biodiversitet betyder mangfoldigheden af liv i naturen, herunder planter, dyr og mikroorganismer. Høj biodiversitet betyder, at der er mange forskellige arter, som alle spiller en vigtig rolle i økosystemet og hjælper med at holde naturen sund og i balance.

Det er vigtigt at bevare biodiversiteten, fordi alle arter i et økosystem er afhængige af hinanden. Hvis én art forsvinder, kan det påvirke mange andre arter og forstyrre balancen i naturen.

Vi kan spare på vandet i hjemmene ved at tage kortere brusebade, slukke for vandet, mens vi børster tænder, og bruge vandbesparende toiletter og vandhaner. Vi kan også opsamle regnvand til havevanding og reparere lækager, der kan være skyld i spild af store mængder vand.

En elbil er en bil, der kører på elektricitet i stedet for benzin eller diesel. Elbiler har batterier, der oplades ved hjælp af elektricitet. Elbiler producerer ingen udstødningsgasser, hvilket gør dem mere miljøvenlige end traditionelle biler.

Fossile brændstoffer er energikilder som kul, olie og naturgas, der er dannet af døde planter og dyr over millioner af år. Når de brændes, frigiver de energi, men også CO2, som bidrager til klimaforandringer.

Skoler kan fx bidrage til grøn omstilling ved at undervise eleverne i grøn omstilling, miljøvenlige tiltag og bæredygtighed. Skolerne kan også indføre genbrugsaktiviteter og  bruge energibesparende teknologi. Eleverne kan arbejde med projekter, hvor de skal skabe  miljøvenlige løsninger, der fremmer den grønne omstilling.

Træer er vigtige, fordi de optager CO2 fra luften og producerer ilt, som vi mennesker og dyr har brug for for at trække vejret. Træer hjælper også med at stabilisere jorden og reducere erosion. Samtidig giver de levesteder for mange forskellige dyrearter. Flere træer kan derfor hjælpe med at bekæmpe klimaforandringer og bevare biodiversiteten.

Klimaforandringer er ændringer i vejrmønstre og temperaturer over hele verden over en længere periode. Klimaforandringerne kan være naturlige, men i de seneste årtier er de hovedsageligt forårsaget af menneskelig aktivitet. Især udledningen af drivhusgasser fra fossile brændstoffer er skyld i de forandringer, vi oplever nu.

Vi kan tage del i den grønne omstilling ved at deltage i lokale miljøprojekter som fx affaldsindsamlinger, træplantning og energibesparende initiativer. Vi kan også støtte og købe varer fra virksomheder, der arbejder bæredygtigt, og opfordre til miljøvenlige politikker i vores lokalsamfund.

En bæredygtig livsstil indebærer at man lever på en måde, der mindsker vores miljøpåvirkning. Dette kan man fx gøre ved at vælge miljøvenlige produkter, reducere forbrug af ressourcer, spise mindre kød, bruge offentlig transport eller cykle. Generelt kan man træffe bevidste valg, der hjælper med at beskytte miljøet.

Vi kan lære mere om grøn omstilling ved at læse bøger og artikler om miljøet, se dokumentarer og videoer og lytte til podcast. Vi kan deltage i skoleprojekter og snakke med eksperter på området. Vi kan også besøge miljøorganisationers hjemmesider og deltage i lokale arrangementer og workshops om bæredygtighed.

Plastikforurening er til stor skade for miljøet. Plastik der ender i naturen kan dræbe dyrene. Derudover forurener det vandet og jorden, og det kan tage hundreder af år at nedbryde. Plastik smidt i naturen kan ende i vores fødekæde og skade både dyr og mennesker.

Økologisk landbrug er en metode til at dyrke mad uden brug af syntetiske kemikalier som pesticider og kunstgødning. Økologisk landbrug fokuserer på at bevare jordens frugtbarhed og biodiversitet.

Vi kan reducere vores CO2-aftryk ved at bruge offentlig transport, cykle eller gå, spise mindre kød, genbruge og genanvende. Vi kan ligeledes købe færre nye genstande og spare på energien derhjemme.

En cirkulær økonomi er en økonomi, hvor ressourcer genbruges og genanvendes så meget som muligt, i stedet for at blive brugt én gang og derefter smidt væk. Dette mindsker mængden af affald og beskytter miljøet.

Teknologi kan hjælpe ved at udvikle nye, renere energikilder, forbedre energieffektiviteten, og skabe smartere måder at bruge og genbruge ressourcer på. Teknologien kan også hjælpe borgere til at handle bæredygtigt og fremme den cirkulære økonomi.

Klimaneutralitet indebærer, at man opvejer den mængde CO2, man udleder, ved at fjerne en tilsvarende mængde CO2 fra atmosfæren. Dette kan ske ved at reducere udledninger og investere i initiativer som fx skovrejsning. Skovrejsning beskriver den proces, hvor man planter nye skove på områder, hvor der tidligere ikke har været skov, eller genplanter træer i skovområder, der er blevet ryddet. Træer absorberer CO2, hvilket hjælper med at reducere mængden af drivhusgas i atmosfæren og bidrager til at opnå klimaneutralitet.

Vi kan støtte bæredygtige virksomheder ved at købe deres produkter, opfordre andre til at gøre det samme, og vælge mærker, der fokuserer på miljøvenlig produktion.

Urban farming er landbrug i byområder, som kan inkludere taghaver, vertikale haver og små gårde, der hjælper med at producere lokal mad og grønne områder.

En grøn taghave er en have på taget af en bygning. Taghaven er en løsning, der anvendes til at skabe grønne miljøer i tætbebyggede byområder. Ofte ser vi bygningens tag anvendt til tagterrasser, legearealer eller prydhaver med græs, stauder og gangarealer. Taghaver hjælper med at isolere bygningen, optager regnvand og skaber levesteder for dyr og planter.

 

Regnvandsopsamling er praksis med at indsamle og opbevare regnvand, der falder på tage, veje og andre overflader, til senere brug. Dette vand kan opsamles i bassiner, beholdere, tanke eller underjordiske cisterner og bruges til forskellige formål, som fx havevanding, toiletskyl, tøjvask og endda drikkevand efter passende behandling.

Energimærkning er en etiket, der viser, hvor energieffektivt et apparat er. Det hjælper forbrugerne med at vælge apparater, der bruger mindre energi. Energimærkning anvendes fx på køleskabe, vaskemaskiner og huse.
I Danmark er det lovpligtigt at få udarbejdet en energimærkning ved salg eller udlejning af huse, og energimærket skal være synligt i salgsannoncer og -materialer. 

Energimærkning spiller en vigtig rolle i den grønne omstilling ved at fremme energieffektivitet og hjælpe forbrugeren med at træffe bæredygtige valg.

Luftforurening omfatter skadelige stoffer i atmosfæren, der kan have negative effekter på menneskers sundhed, miljøet og klimaet. Disse forurenende stoffer kan komme fra kilder som er både naturlige og menneskeskabte, og de kan være i form af gasser, partikler eller dråber. Luftforurening kan forårsage åndedrætsproblemer, hjertesygdomme og andre sundhedsproblemer. Det kan også forværre eksisterende sygdomme som fx astma.

Bæredygtig transport er transportmetoder, der minimerer miljøpåvirkningen ved at reducere udledningen af drivhusgasser og energiforbrug. Det kan fx være brug af offentlige transportmidler, cykel, gang, elbiler og andre køretøjer, der bruger vedvarende energikilder. Formålet er at anvende transport, der er skånsom for miljøet og sundheden.

Vandkraft er en vedvarende energikilde, der ikke udleder CO2 under drift. Med vandkraft produceres der energi ved at udnytte vandets bevægelse, ofte fra vandfald eller dæmninger, til at drive turbiner, der genererer elektricitet. Selvom Danmark ikke har store vandkraftressourcer som andre lande med store floder og bjerge, findes der mindre vandkraftanlæg, der bidrager til elproduktionen, især i åer og små vandløb.

Geotermisk energi er varme, der kommer fra jordens indre. Den kan bruges til at producere elektricitet og varme bygninger ved at udnytte varme kilder og geotermiske boringer. I Danmark anvendes denne form for energi primært til fjernvarmeproduktion. Ved at udnytte varmen fra jordens indre kan vi reducere afhængigheden af fossile brændstoffer og bevæge os mod en mere bæredygtig fremtid.

Vi kan gøre vores haver mere miljøvenlige ved at plante hjemmehørende planter, spare på vandet, og undgå kemiske pesticider og gødninger. Hvis vi anvender vores haveaffald som en ressource i haven i stedet for at køre det bort, så mindsker vi mængden af affald, der skal transporteres til genbrugsstationen. Dette reducerer transportens CO2-udledning og mindsker behovet for affaldshåndtering.

Vi kan fx reducere brugen af kemikalier ved at vælge miljøvenlige rengøringsmidler og undgå pesticider.

Et regnvandsbed er et område i haven designet til at opsamle og filtrere regnvand fra tage og indkørsler, hvilket reducerer oversvømmelse og forbedrer vandkvaliteten.

En varmepumpe er en maskine, der kan varme dit hus op eller køle det ned. Den fungerer ved at flytte varme fra ét sted til et andet. Om vinteren henter varmepumpen varme fra luften udenfor og bruger den til at varme huset op. Om sommeren kan den gøre det modsatte og flytte varme fra huset ud, så det bliver køligere indendørs. Det er en effektiv og miljøvenlig måde at styre temperaturen i et hjem på.